Rádi bychom Vás informovali, že vhledem k situaci ve Francii a vánočním svátkům nedokážeme naskladnit chybějící mlékárenské kultury do konce tohoto roku. Kultury budou naskladněny začátkem příštího roku. Kultury si můžete bez problémů objednávat, ale je potřeba počítat s doručením začátkem ledna 2019.

Forma na oštěpek - kulatá manžeta, průměr 9,5cm, v.8,3cm

 
  • 1 z 2
 

Forma pro tradiční zdobení sýru Oštěpek.ťapka - krátký popis Na vytvarovaný ovál vytlačíte ozdobný vzor.

Vnitřní průměr 7cm. tlačítko - více info

Běžná cena 765 Kč
Ušetříte 53,55 Kč (–7 %)
Cena 587,98 Kč / ks bez DPH
711,45 Kč / ks    
Kód produktu 4038
Kategorie Tažené sýry, máslo - dřevo
 
FORMA NA OŠTĚPEK - KULATÝ OZDOBNÝ PÁS, průměr 9,5 x výška 8,3cm. TRADIČNÍ VZOR.       tr.-ťapka náp+oř. - kopie

 

Oštěpek je tradiční slovenský sýr, obvykle zauzený, zdobený tradičními vzory. Těch docílíme právě vtlačením již připravené sýřeniny do této formy a uzavřením. Po vytvarování vzor rychle ztuhne ve studené vodě.

Dřevěné formy je vhodné před použitím napustit potravinářským tukem.


Oštiepok a tažené sýry se dají tvarovat do libovolné podoby, což zvyšuje jejich originalitu a dělá je hezkými. Můžeme použít formu nebo nemusíme, např. korbáčky.

Hmotu nebo-li hrudku na Oštiepok propařujeme pod syrovátkou a teplou vodou při teplotě 50 - 60°C a hněteme, abychom sýr zbavili přebytečné syrovátky. Po prohnětení a propaření se sýřenina vtlačuje do formy a vytvaruje. Následně se potom solí v solné lázni 18 - 24h. Propařováním a hnětením získává sýr svou typickou konzistenci a strukturu.

Pro tažené sýry typu pasta filata nebo Sologuni nebo Parenica nejsou tyto formy typické, ale vytvarovat je tímto způsobem je také možné. Postupujeme tak, že sýřeninu, když je tažná, rozpaříme v horké vodě 65 - 70°C, propracujeme překládáním a tvarujeme, rukama nebo ve formě. Schlazením ve studené vodě, sýr ztuhne, z formy ho vyjmeme a dále nasolujeme v solné lázni.

Takto připravené sýry se mohou použít ihned, využívají se běžně a často při vaření, viz Mozzarella a pod. Délka jejich uchování je dána způsobem výroby, především obsahem syrovátky ponechané v sýru.


Receptury pro výrobu těchto sýrů můžete najít na stránkách: www.syrar.cz

Dozvědět se více a zdokonalit se v jejich výrobě je možné na kurzu: Tažené, pařené a nakládané sýry


materiál: lipové dřevo, dva protikusy

rozměr celé formy: průměr 9,5 x výška 8,3cm, vnitřní průměr 7cm

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

Nevyplňujte toto pole:
 
Provozovatel webu Synergetic s.r.o., jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace