DOPLNĚNÍ KULTUR: po 15.9.2025 11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet

IOTA 4 Tomme rustique - balení DL1 na 200l mléka

Kód: 973
195 Kč / ks 161,16 Kč bez DPH
Skladem

Směs startovacích a zracích kultur pro typický rustikální sýr. Vhodné pro měkké i lisované sýry.

ťapka - krátký popis  Tato kultura umožňuje zejména výborné prozrání a vytváří měkké jemné těsto sýra. tlačítko - více info

Detailní informace

Detailní popis produktu

IOTA 4 Tomme Rustique - balení DL1 na 100 - 200l mléka

 

Směs startovacích a zracích kultur pro typický rustikální sýr. Vhodné pro měkké i lisované sýry.

Výborné prozrávání. Měkké vláčné jemné těsto sýru. Vhodná pro dlouhé zrání nedohřívaných lisovaných sýrů.

 


Složení:  Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus 40%, Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris 40%, Micrococcus a  Enterococcus 20%

Optimální teplota mléka při zaočkování je 28°C - 37°C  po dobu nejméně 30  minut před sýřením.

Velikost balení 

- DL1

- doporučené k přímému zaočkování 100 - 200l mléka


Dávkování kultury je ovlivněno různými faktory. Při dobré kvalitě mléka není výjimkou, že lze kulturu využít až na dvojnásobné množství mléka. Dávky se mohou měnit i v průběhu "sezóny", tzn. vlastnosti mléka se mohou měnit. Roli hraje i kondice kultury, tedy např. stáří nebo podmínky skladování.

Obecně také platí, že na nepasterované mléko je třeba dávkovat větší množství kultury, aby se bakterie mohli prosadit v konkurenci s přirozenou mikroflórou mléka.