961. kurz Kozí sýry - 12.,13.9.2020
- Kurz pro kozy, kozí sýry a všechny, kteří je chtějí dělat! -
Víme, že kozy dají práci, potřebují naší trpělivost a jejich mléko je právě o to cennější. 
Nejste plátci DPH? Je lépe se přihlásit na www.dobrykurz.cz.
Pokud máte zájem zakoupit zboží bez DPH, můžete na následujícím odkazu.
Kozí sýry
Kozích sýrů je mnoho druhů. Mají své zástupce od čerstvých sýrů, přes plísňové chuťovky až k bochníkům.
Rozhodně zboříme mýtus o tom, že z kozího mléka něco nejde. Na druhou stranu budeme respektovat skvělé vlastnosti kozího mléka a řekneme si, co je typické a vhodné z něj dělat.
Vezmeme to od začátku, od vlastností kozího mléka, postupy při očkování kultur a předezrání mléka, sýření včetně dávkování syřidla. Krájení, formování, odkapávání, tvar a velikost, teploty, časy, solení atd. To vše má vliv na výsledek našeho snažení. Nakonec samozřejmě fáze zrání a v něm zase otáčení, teploty, čas, ošetřování ... není toho zrovna málo :-).
Nebudu psát názvy tradičních nebo typických sýrů, to není podstatné, ty už jsou mnohokrát zmíněny v popisech ostatních kurzů. Svoje sýry si potom pojmenujete, jak chcete. Třeba Popelavá Lady nebo Parmazán z kozy Lízy. Důležitá je kvality, aby svá jména mohly nosit s hrdostí.


