Barvivo do sýrů přírodní - Annatto - 200ml
Popis
Přírodní barvivo do sýrů Annatto - 200ml 
Annatto (achiote) je žluto–červeno-oranžové barvivo – karotenoid přírodního původu, který se získává ze semen stromu Bixa orellana. Annatto je jedno z nejstarších barviv. Annatto tvoří především bixin, který je rozpustný v tucích a norbixin, který je rozpustný ve vodě.
Mnoho komerčně vyrobených potraviny využívá koření annatto pro svou silnou barvu. Sýr Cheddar vděčí za svou oranžovou barvu annattu už od roku 1800.
Dávkování do mléka před sýřením:
Sýry typu Eidam/ Edam a Tilster - 1 - 3ml/ 100l mléka pro lehce nažloutlý odstín.
Sýry typu Gouda - 4 - 10ml/ 100l mléka pro intenzivní žlutou barvu.
Sýry typu Cheddar - 12ml/ 100l mléka pro sytý odstín.
Přidáváme do mléka před sýřením a důkladně pozvolna promícháme.
Povrchové ošetření sýrů typu Blaťácké Zlato obarvíme přímo solný nálev k potírání množstvím cca 100ml/10l nálevu.
Po přidání do mléka se barva změní málo. Sytost barvy se zvyšuje až odstraněním syrovátky, změnou kyselosti a zráním sýrů.
PŘED KAŽDÝM POUŽITÍM PROTŘEPAT, USAZUJE SE!
Annatto má chuť, která jde popsat jako mírně zemitý, pižmový, a lehce pikantní. Lze používat i jako koření do jiných jídel.
Proč vlastně barvíme? Ošálíme tak představu zákazníka o žlutém sýru. Nažloutlou barvu kravského mléka, tedy i sýrů, způsobuje přítomnost Betakarotenu, který přechází ze zeleného krmení. Krávy krmené stájově siláží, senáží, ba i senem nezískávají z krmení betakaroten a mléko nemá nažloutlou barvu. Neznamená to, že by bylo méně kvalitní, jen nemá tuto vlastnost.
Mléko koz neobsahuje betakaroten vůbec, koza ho do mléka nepředává. Kozí sýry jsou bílé naprosto přirozeně.
Přidáním přírodního barviva neprovádíme žádný drastický zásah a získáme tak atraktivnější vzhled. Barevnou stálost sýru po celý rok, bez ohledu na krmné období.
Balení: lahvička s kapátkem 200ml
Označení: E160b
Složení: Voda, Norbixin (E160b), Hydroxid draselný (E525)
Skladování: v chladu při 4-8°C