11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet

IOTA 2 - Propionová (netvoří oka) DL1 na 250 - 500l mléka

 
 

ťapka - krátký popis Propionová kultura, která NEtvořící oka, pouze oříškovou příchuť. Je možné ji použít při výrobě menších sýrů, kde oka nejsou vhodná.

Vhodná pro dohřívané i nedohřívané lisované sýry meších velikostí.

Dostupnost Skladem
Cena 148,76 Kč bez DPH
180 Kč / ks    
Kód produktu 108
Kategorie E-shop
 

IOTA 2 - Propionová s velmi nízkou tvorbou ok

 

Propionová kultura netvořící děrování (oka) nebo jen velmi malá. Naopak produkuje větší množství aromatických látek a zajišťuje kvalitní prozrávání bílkovin. Zanechává příjemné typické oříškové aroma.
Dohřívané i nedohřívané lisované sýry. Protože nepotřebujeme prostor pro oka, mohou být sýry menších velikostí.

 


Propionová kultura není startovací kulturou a je nutné ji použít ve spojení s kulturou, která zajistí vhodné podmínky pro zakysání a následně pro rozvoj propionových bakterií.

Složení: vybrané propionové kmeny neprodukující plyny

Kmeny vysoce odolné při dohřívání k 53°C a s velmi nízkou aktivitou při teplotách 5 - 8°C. Neprosperují při vysokém podílu soli.

Velikost balení

- DL1

- doporučené k přímému zaočkování 250 - 500l mléka


 

Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.

Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.

 

Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.

 

Produktový list k dispozici na vyžádání.

Více o základech výroby sýrů se dozvíte na kurzu "Sýrařské minimum" na stránkách www.dobrykurz.cz

Další informace ohledně výroby sýrů, použití kultur a receptury sýrů a dalších výrobků najdete na stránkách www.dobrysyr.cz