IOTA 1 - Propionová (tvoří oka) DL1 na 500l mléka

 
 

ťapka - krátký popis Propionová kultura produkující plyn, tedy tvořící oka v sýrech.

Pro lisované dohřívané sýry s oky s typickou oříškovou příchutí Emmental, Leerdamer a pod.

Dostupnost Skladem
Cena 148,76 Kč bez DPH
180 Kč / ks    
Kód produktu 107
Kategorie E-shop
 

IOTA 1 - Propionové bakterie tvořící oka

 

Propionová kultura produkující plyn a tím tvořící oka v sýru. Pro lisované dohřívané i vysokodohřívané sýry s oky a typickou oříškovou příchutí. 

 

Složení: vybrané kmeny propionových kultur

Velikost balení

- DL1

- doporučené k přímému zaočkování 500l mléka


 

Propionová kultura není startovací kulturou a je nutné ji použít ve spojení s kulturou, která zajistí vhodné podmínky pro zakysání a následně pro rozvoj propionových bakterií.

Oka vznikají, když propionová bakterie přetváří laktózu na oxid uhličitý, kyselinu propionovou a octovou. Tyto propionové kmeny jsou odolné vůči teplotám do 53°C a mají nízkou aktivitu při teplotách pod 8°C.

 Podmínky pro tvorbu ok v sýru:

1) po nasolení vložte sýr do 10-12°C na 4 - 6týdnů

2) vložte do sklepa nebo zracích prostor s teplotou 22-24°C, kde je nízká vlhkost vhodná pro tvorbu plynů v sýru a vznik ok


Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.

Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.

 

Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.

 

Produktový list k dispozici na vyžádání.

Více o základech výroby sýrů se dozvíte na kurzu "Sýrařské minimum" na stránkách www.dobrykurz.cz

Další informace ohledně výroby sýrů, použití kultur a receptury sýrů a dalších výrobků najdete na stránkách www.dobrysyr.cz 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: