Chlorid vápenatý - roztok 36%, 5l
Popis
Chlorid vápenatý - roztok 5l
Do pasterovaného mléka je vhodné přidávat vždy. Zvyšuje výtěžnost při výrobě a zlepšuje jeho syřitelnost, neboť působí jako pojivo mezi bílkovinou. Nejedná se o chemicky nevhodný zásah do mléka, spíše nahrazuje, co již úpravou, manipulací a nepřirozeným zacházením se zvířaty v mléce chybí.
Chlorid vápenatý je nutné přidávat také do solné lázně,hladina vápníku v nasolovací lázni a v sýru se tak vyrovná a nedochází k odplavování vápníku ze sýra a tím oslizlosti sýrů při prvním použití solné lázně, tj. první várky nasolovaných sýrů. Dávkujeme v množství přibližně jednu polévkovou lžíci na 4l solného roztoku.
Dávkování 2 - 4 ml na 10 litrů mléka.
Balení: kanystr 5l
Koncentrace dodávaného výrobku: 36 - 40%. Vzhledem k poměrně velkému rozsahu při dávkování, není rozdíl v koncentraci podstatný.
Minimální trvanlivost 2 roky. Jedná se o sůl, tedy trvanlivost není nijak zvlášť ovlivněna a je velmi nepravděpodoné přežití jakýchkoliv bakterií. Doporučujeme však dodržovat základní čistotu.
Sýření, dávkování chloridu, solení ... na kurzech výroby sýrů - info na www.dobrykurz.cz