ALPHA - mezofilní DL1 na 100-200l mléka
Popis
ALPHA3 - mezofilní mlékárenská kultura
v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka.
Mírně aromatická zaočkovací kultura vhodná k nastartování kysání při výrobě měkkých, tvarohových a plísňových sýrů, zakysané smetany a másla.
Směs složená ze 2/3 kmenů okyselujících (homofermentativních) a 1/3 aromatických (heterofermentativních). Její okyselující aktivita je střední.
Vhodná teplota mléka při zaočkování je 22 - 37°C (minimálně 20°C). Doba minimálního zrání 30min. Mezofilní kultury nepřežívají teploty nad 40°C.
Složení kultury |
- 66% Lct. cremoris + Lct. lactis |
- 33% Lct. diacetilactis + Leuc. cremoris |
Velikost balení DL1 - |
doporučené k přímému zaočkování 100l pasterovaného mléka nebo 200l nepasterovaného mléka |
Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.
Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Více o základech výroby sýrů se dozvíte na kurzu "Sýrařské minimum" na stránkách www.dobrykurz.cz
Další informace ohledně výroby sýrů, použití kultur a receptury sýrů a dalších výrobků najdete na stránkách www.dobrysyr.cz