5,kurz Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů - 7.2.2026
Popis
Chcete koupit kurz bez DPH, můžete na následujícím odkazu.
sýry na gril
Holoumi a Camembert jsou dvě naprosto odlišné věci. Odlišný původ, výroba i chuť. A přesto je může spojít jejich úprava. Sýry mají na grilu i v udírně své místo. Některé jsou hotové velmi rychle a na některé je potřeba si počkat. Jaké by měli mít vlastnosti? Jaký to má vliv na jejich následnou úpravu a jaký je vhodný postup, pro dokonalý chuťový zážitek? Koření ano či ne a případně jaké? To si řekneme na kurzu. Od výroby sýrů po jejich konečnou úpravu. A některé třeba i ochutnáme.
Holoumi, Panýr, Camembert, Parenica a další.
Co se dozvíte?
- výběr vhodných druhů sýrů pro úpravu grilováním, rozpékáním a na uzení
- použití vhodných kultur, teplot a postupů, které ovlivní chuťové vlastnosti
- zda zachovat tradiční postupy a jejich opodstatnění
- výběr vhodných bylin a koření
- nasolování a kořenící směsi
- postupy při uzení, klasické udírny, malé domácí udírny a požití tekutého dýmu
sýry k nakládání a do nálevů - výroba a příprava nálevů
Příprava nálevů k nakládání různých druhů sýrů. Slouží nejen k jejich dochucení, ale i uchování a prodloužení doby po kterou nám vydrží.
V tomto kurzu se zaměříme na správnou výrobu a přípravu sýrů pro další úpravu, naložení nebo další využití při přípravě jídel. Na správný výběr koření a dalších přísad. Na přípravu nálevů s odkazem na tradici a podmínky, které máme. Na vhodný výběr sýrů k nakládání s ohledem na jejich vlastnosti.
Mozzarella, Bryndza, Feta, Balkán a další varianty a druhy. Navrch přidáme ještě vhled do Řecké a Středomořské kuchyně kde má tento způsob uchování a zpracování sýrů svou tradici.
Co se dozvíte?
- výběr vhodných druhů sýrů pro nakládání a jejich výroba
- použití vhodných kultur, teplot a postupů, které ovlivní chuťové vlastnosti
- zda zachovat tradiční postupy a jejich opodstatnění
- výběr vhodných bylin a koření, postupy při použití čerstvých dochucovadel česnek, cibule, paprika, chilli ...
- využití pro další kuchyňskou úpravu
Kurz pro pokročilé i začátečníky, není nutné mít znalosti o výrobě dalších druhů sýrů. Vhodné pro zpracovatele ovčího, kravského i kozího mléka.
Ke kurzu jsou připravena skripta včetně základních receptur. Ta Vás povedou krok za krokem nejen při kurzu, ale i při Vaší další práci doma.