Dým tekutý - uzené aroma 200ml
Popis
Dým tekutý - uzené aroma
Tekutý kouř z aroma Ořechu bílého Hickory. Při výrobě tohoto koření se spalují hobliny stromu a kouř se kondenzuje do tekutého stavu.
složení: voda, ocet, kouřové přírodní aroma Ořechu bílého Hickory, barvivo: karamel E150d, emulgátor E-433
aplikace: rozprašovačem, roztíráním, štětečkem nebo fixírkou
Dávkování: 0,5 - 1,5ml na 1kg váhy produktu. Možno před aplikací zředit vodou v poměru 1:1 - 1:10. Koncentraci si určujete dle vlastních požadavků na chuť.
Tekutý kouř se používá k ochucování potravin, především masa, uzenin, ryb a sýrů. Může být používán také jako koření anebo i jako dochucovadlo do polévek. Uplatnění nalezne také při grilování, kde dodá vašemu jídlu skvělou chuť po velmi aromatickém kouři.
Tekutý kouř působí jako antibakteriální složka. Použití jen v opravdu malých dávkách, protože pokud se dávkování přežene, pokrm zhořkne.Tekutý kouř neobsahuje nežádoucí příměsi pryskyřic, dehtů a polycyklické, aromatické uhlovodíky s karcinogenním účinkem.Při uzení tekutým kouřem nevzniká žádný odpad obsahující dehtovité látky a popel. Čištění je proto podstatně zjednodušené a k životnímu prostředí šetrné. Není třeba žádných agresivních čistících prostředků. Uzení tekutým kouřem je nejhygieničtější a nejčistší postup.
Balení: lahvička s kapátkem 200ml
Skladování: uchovávat v chladu
Země původu: Německo
Označování použití tekutého kouře na obalu potravin:
- tekutý kouř přimíchaný do potraviny - tekutý kouř je použitý jako aromatizující složka potraviny a musí proto být uveden na obalu stejně jako jiné přídatné látky.
- tekutý kouř nanášený na povrch potraviny - není složkou potraviny a z toho důvodu nemusí být jeho použití uvedeno
Tekutý kouř má špatnou pověst
Relativní novinkou (i když se první technologie tohoto typu začaly používat v zámoří již před více než 50 lety) je uzením tekutým kouřem. Ačkoli image tekutého kouře jako potravinářského aromata je silně negativní, jde ve skutečnosti o nejčistší a nejekologičtější typ kouře používaný k uzení.
Tekutý kouř vzniká stejně jako výše zmiňované kouře spalováním kvalitního dřeva a následnou kondenzací ve vodě, vzniklé kondenzáty jsou ale ještě dále upravovány a zbavovány zbytků nežádoucích látek tak, že je u finálního produktu na rozdíl od klasických kouřů známo jeho přesné složení. Pro pozitiva použití tekutého kouře mluví i skutečnost, že je tento prostředek k uzení hojně používán v zemích, které jsou symbolem zdravého životního stylu odmítající využívání chemických prostředků k produkci čehokoli – i potravin, tedy v severských státech. Ostatně – tekuté kouře jsou používány i k výrobě biopotravin.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přesto doporučil v případě některých typů tekutých kouřů snížit jejich používaná množství. K postoji EFSA lze nicméně poznamenat, že úřad při posuzování dopadů tekutých kouřů na lidský organismus vycházel z laboratorních pokusů, při kterých byly tyto látky podávány pokusným zvířatům v daleko vyšších koncentracích, než s jakými se spotřebitel setká v případě uzených potravin.
Zjednodušeně řečeno – pokusná zvířata tekuté kouře pila, zatímco spotřebitel konzumuje zbytková množství těchto látek pouze jako povrchovou vrstvu potraviny. Z toho důvodu se otázkou případné úpravy limitů pro používání jednotlivých typů tekutých kouřů aktuálně zabývají příslušné útvary Evropské komise, které v rámci procesu hodnocení rizika zohlední skutečně konzumovaná množství těchto látek.