Sýrařský vosk - červený - kbelík 3,3kg

 
  • 1 z 4
 

Vhodný pro voskování polotvrdých a tvrdých sýrů. Podmínky ve zrání nijak neovlovňují vlastnosti vosku. Teplotní podmínky je nutné přizpůsobit tomu, že sýr pod voskem dále zraje.

Dostupnost Vyprodáno
Cena 477,69 Kč bez DPH
578 Kč / ks
Kód produktu 126
Kategorie Vosky
 

Sýrařský vosk - červený - 175.-/kg

 

Vhodný pro voskování polotvrdých a tvrdých sýrů. Podmínky ve zrání nijak neovlovňují vlastnosti vosku. Teplotní podmínky je nutné přizpůsobit tomu, že sýr pod voskem dále zraje.

Dobře přilne, nepraská a rychle tuhne. Výborně čištěný.

Chrání sýry před plísněmi a kvasinkami a před ztrátou vlhkosti, tedy i váhy. Je možné ho nanášet v jakémkoliv stádiu zrání. Ať už z důvodu ochrany sýrů ve zrání, kvůli vzhledu nebo ochraně při distribuci a přepravě.


Použitím různých barev vosku můžete rozlišit druhy vyráběných sýrů a dodat jim originální vzhled. Do teplého vosku je možné otisknout i vlastní značku, případně jiné údaje a vzory.


Balení: kbelík 3,3kg; (+/- 5%)

Možno rozehřívat ve vodní lázni (pozor - kbelík se při rozehřívání nesmí dotýkat nádoby, ve které ohříváte vodu). Usazeniny viditelné v celkovém množství v kbelíku vznikly postupným tuhnutím vosku a nejsou na závadu. Rozehřátím zmizí a na sýru se nevytvoří, neboť zde vosk tuhne rychle v malé vrstvě.

Bod tuhnutí: 80°C

Skladování: při teplotě do 30°C, chránit před přímým sluncem

Teplota pro nanášení: 85 - 110°C

Teplota při aplikaci má vliv na tloušťku nanášené vrstvy. Vyšší teplota znamená slabší vrstvu vosku. Doporučují se alespoň 2 vrstvy pro kvalitní pokrytí sýru. Můžete aplikovat i více. První může být slabší. Příliš vysoká teplota vosku při nanášení může vést k zapečení vosku do povrchu sýru a ten potom nejde dobře sundavat.

Minimální trvanlivost: 24 měsíců od data výroby; i při delším skladování vosk nevykazuje žádné zásadní změny, které by bránili jeho použití.

Atestovaný pro potravinářství.


Postup nanášení vosku:

Povrch sýru by měl být před voskováním suchý, aby vosk dobře přilnul k sýru. Vosk se nemísí s vodou.

Pro rozehřívání vosku je vhodné si vyhradit nádobu/hrnec, ve které ho můžeme nechat a rozhřívat opakovaně. Nádoba by měla být tak velká, aby se do ní vešely sýry, které budeme obvykle voskovat a zaroveň nebyla zbytečně široká, abychom nesnižovali hladinu a tím se nezvyšovalo množství vosku, které budeme potřebovat.

Vosk rozeřejeme na teplotu 75 - 110°C. Vyšší teplota znamená, slabší vrstva vosku. Rozehřívat vosk se doporučuje ve vodní lázni. Při rozehřívání na přímém zdroji tepla může dojít ke vzplanutí, při překročení teploty 190°C.

Jakmile  je vosk rohřátý namočíme do něj o něco málo více než polovinu sýru a podržíme ho tam 10 - 15s. Vyjmeme a chvilku počkáme. Vosk začne rychle chladnout a tuhnout. Po zatuhnutí namočíme stejným způsobem druhou polovinu, tak aby překryla okraje první zavoskované poloviny sýru. Po zatuhnutí celý postup zopakujeme alespoň ještě jednou. Vrstva by měla být hladká a celistvá, bez trhlin.

Pokud vosk na sýru praská nebo se nafukuje a tvoří bubliny, dochází při zrání sýru k nežádoucím procesům. V takovém případě je potřeba vosk odstranit a sýr zkontrolovat. Dále pak zrát dle vlastního uvážení. Voskovat můžete v jakémkoliv stádiu zrání, po vytvoření, alespoň slabé zasychající kůrky. Vrstvy obnovovat nebo měnit kdykoliv.


 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: