26.,27.10. Výroba sýrů - 9 kroků / 16.11. Bochníky - zrající sýry / 30.11. Hnětené - Tažené sýry / 11.1. Sýry do nálevů / 25.,26.1. Sýry doma / 8.,9.2. Výroba sýrů - 9 kroků / 22.2. Bochníky - zrající sýry / 8.3. Sýry na gril a do udírny / 22.3. Jogurt,Zákysy,Kefír,Tvaroh / 5.,6.4. Výroba sýrů - 9 kroků / 26.4. Plísňáky / 8.-11.5. Sýry 4 dny - komplet

Forma na tažený sýr - Kuřátko - 10x6,5x4,5cm

 
  • 1 z 3
 

Dřevěná forma pro vytvarování konečné podoby pařeného nebo taženého sýru. tr.-ťapka náp+oř. - kopie Tvar kuřátko. Výsledná váha sýru přibližně 100g. tlačítko - více info

Dostupnost Skladem
Cena 252,07 Kč bez DPH
305 Kč / ks    
Kód produktu 1769
Kategorie Tažené sýry, máslo - dřevo
 

FORMA NA OŠTĚPEK NEBO TAŽENÝ SÝR - kuřátko, VÁHA SÝRU ASI 100G, 10 X 6,5 X 4,5CM.       tr.-ťapka náp+oř. - kopie

 

Oštěpek je tradiční slovenský sýr, obvykle zauzený, zdobený tradičními vzory. Těch docílíme právě vtlačením již připravené sýřeniny do této formy a zmáčknutí obou kusů formy proti sobě.


 

Oštiepok a tažené sýry se dají tvarovat do libovolné podoby, což zvyšuje jejich originalitu a dělá je hezkými. Můžeme použít formu nebo nemusíme, např. korbáčky.

Hmotu nebo-li hrudku na Oštiepok propařujeme pod syrovátkou a teplou vodou při teplotě 50 - 60°C a hněteme, abychom sýr zbavili přebytečné syrovátky. Po prohnětení a propaření se sýřenina vtlačuje do formy a vytvaruje. Následně se potom solí v solné lázni 18 - 24h. Propařováním a hnětením získává sýr svou typickou konzistenci a strukturu.

Pro tažené sýry typu pasta filata nebo Sologuni nebo Parenica nejsou tyto formy typické, ale vytvarovat je tímto způsobem je také možné. Postupujeme tak, že sýřeninu, když je tažná, rozpaříme v horké vodě 65 - 70°C, propracujeme překládáním a tvarujeme, rukama nebo ve formě. Schlazením ve studené vodě, sýr ztuhne, z formy ho vyjmeme a dále nasolujeme v solné lázni.

Takto připravené sýry se mohou použít ihned, využívají se běžně a často při vaření, viz Mozzarella a pod. Délka jejich uchování je dána způsobem výroby, především obsahem syrovátky ponechané v sýru.


 

Receptury pro výrobu těchto sýrů můžete najít na stránkách: www.syrar.cz

Dozvědět se více a zdokonalit se v jejich výrobě je možné na kurzu: Tažené, pařené a nakládané sýry


 

materiál: lipové dřevo, dva protikusy

rozměr celé formy: 10 x 6,5 x 4,5cm

výsledný tvar: beránek vytvarovaný do obou stran

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: