DOPLNĚNÍ KULTUR: po 15.9.2025 11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet

SIGMA 93 CA - Camembert - směs plísní, 250-500l

Kód: 971
250 Kč / ks 206,61 Kč bez DPH
Skladem

Speciální směs plísní pro sýry typu Camembert a Hermelín. A pro další měkké sýry s bílou plísní na povrchu. 

ťapka - krátký popis  Bílé kmeny plísní, jemná kůrka, střední prozrávání. Kvalitní ochrana a prozrávání díky spolupráce plísní Penicillium candidum a Geotrichum candidum a kvasinky Debaryomyces. tlačítko - více info

Detailní informace

Detailní popis produktu

Sigma 93 Camembert - Penicillium Candidum a Geotrichum candidum ťapka - popis

bílá plíseň, jemná kůrka, středně intenzivní prozrávání 

 

Směs plísní bez stratovací kultury.

Směs připravená pro typickou chuť sýrů Camembert při použití startovací kultury Iota Ca. 

 


Složení:

Geutrichum candidum - vybrané kmeny jsou poměrně bílé s dobrou odolností vůči soli. Jejich prozrávací účinek je nízký, ale dobře odkyselí povrch sýru a přispívá k rozvinutí vůní. Připraví vhodné prostředí pro růst Camembertské plísně Penicillium candidum. Toto ještě může být posíleno přítomností kvasinky Debaryomyces.

ťapka - popis

Penicillium candidum - vybrané kmeny jsou rychlé v rozkladu bílkovin a se středním rozkladem tuků. Obvykle mohutný růst Camembertské plísně je mírně omezen přítomností Geotricha. Vhodné pro postupné dozrávání v papíře, tedy po zabalení, případně distribuci.


Dávkování: 250 - 500l mléka

 

Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.

Použití: nejlépe 1/2 dávky zaočkujte přímo do mléka před sýřením a druhou polovinu dávky zřeďte v nesolené a nechlorované vodě a rozprašujte na povrch sýra během otáčení.

 


Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpoušt.

Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.

 

Produktový list k dispozici na vyžádání.

Více o základech výroby sýrů se dozvíte na kurzech "Výroba sýrů 1" nebo "Měkké zrající a plísňové sýry" nebo "Kozí sýry" a pod. Info na stránkách www.dobrykurz.cz