SIGMA 93 CA - Camembert - směs plísní, 250-500l
Kód: 971Související produkty
„ECO friendly product“
FSC certifikovaný přírodní papír, celulóza, kompletně z obnovitelných zdrojů. Jemný nepromastitelný papír, hlazený. Balení sýrů typu Camembert a dalších měkkých sýrů i tvarohových, zrajících s plísní a pod. Vhodný pro balení potravin.
Dobře odolný proti mastnotě a vlhkosti. Částečně průhledný. Slabý, jemný, jde s ním dobře balit i měkké sýry.. 
„ECO friendly product“
FSC certifikovaný přírodní papír, celulóza, kompletně z obnovitelných zdrojů. Jemný nepromastitelný papír, hlazený. Balení sýrů typu Camembert a dalších měkkých sýrů i tvarohových, zrajících s plísní a pod. Vhodný pro balení potravin.
Dobře odolný proti mastnotě a vlhkosti. Částečně průhledný. Slabý, jemný, jde s ním dobře balit i měkké sýry.. 
Detailní popis produktu
Sigma 93 Camembert - Penicillium candidum a Geotrichum candidum 
bílá plíseň, jemná kůrka, středně intenzivní prozrávání
Směs plísní bez stratovací kultury.
Směs připravená pro typickou chuť sýrů Camembert při použití startovací kultury Iota Ca.
Složení:
Geutrichum candidum - vybrané kmeny jsou poměrně bílé s dobrou odolností vůči soli. Jejich prozrávací účinek je nízký, ale dobře odkyselí povrch sýru a přispívá k rozvinutí vůní. Připraví vhodné prostředí pro růst Camembertské plísně Penicillium candidum. Toto ještě může být posíleno přítomností kvasinky Debaryomyces.
![]()
Penicillium candidum - vybrané kmeny jsou rychlé v rozkladu bílkovin a se středním rozkladem tuků. Obvykle mohutný růst Camembertské plísně je mírně omezen přítomností Geotricha. Vhodné pro postupné dozrávání v papíře, tedy po zabalení, případně distribuci.
| Dávkování: | 250 - 500l mléka |
Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.
Použití: nejlépe 1/2 dávky zaočkujte přímo do mléka před sýřením a druhou polovinu dávky zřeďte v nesolené a nechlorované vodě a rozprašujte na povrch sýra během otáčení.
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpoušt.
Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Více o základech výroby sýrů se dozvíte na kurzech "Výroba sýrů 1" nebo "Měkké zrající a plísňové sýry" nebo "Kozí sýry" a pod. Info na stránkách www.dobrykurz.cz
Camembert nebo u nás Hermelín chce zkusit každý český sýrař. Tento sýr máme tak moc pod kůží, že nemůžeme jinak :-)!
Kompletní kultura sýr typu Camembert. Typický jemný kožíšek a tekutá textura uvnitř nám doslova učarovala. Výběrem použitých kultur máme možnost ochutnat i chuť, která se blíží té francouzské. A postup je volen tak, že i zrání má velké naděje na úspěch.
Kultura obsahuje kompletně vše, co potřebujete. Syřidlo, chlorid vápenatý, zaočkovací i zrací kultury a návod k výrobě 
Penicillium Candidum - bílá plíseň na sýrech typu Camembert a Hermelín.
Velmi bílá, nízký porost, pozvolné prozrávání.
Kmeny vhodné pro menší měkké sýry a zrající tvarohové sýry. U tvarohových sýrů někdy v kombinaci s popelem, např. sýr Valencay nebo St. Maure.
Pro pevnost kůrky u sýrů typu Camembert vhodná kombinace s Geotrichum Candidum (Sigma 54). Dále tato kombinace chrání sýry před zelenými plísněmi a černou plísní Mucor. 
