11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet

Chlorid vápenatý - roztok 36%, 500ml

 
 

Chlorid vápenatý nahrazuje vápník, který se ztrácí z mléka zahříváním nebo i přílišným zchlazením, může chybět v nekvalitním mléce, např. podezření na záněty, hormonální změny u zvířat nebo prudké reakce na změny krmení. Je nezbytné ho přidávat do solné lázně pro nasolování sýrů. tlačítko - více info

Dostupnost Skladem
Měrná cena 55 Kč / 1 ks
Cena 45,45 Kč bez DPH
55 Kč / ks    
Kód produktu 138
Kategorie Syřidla a chlorid vápenatý
 

Chlorid vápenatý - roztok 500ml                    tr.-ťapka náp+oř. - kopie

 

Do pasterovaného mléka je vhodné přidávat vždy. Zvyšuje výtěžnost při výrobě a zlepšuje jeho syřitelnost, neboť působí jako pojivo mezi bílkovinou. Nejedná se o chemicky nevhodný zásah do mléka, spíše nahrazuje, co již úpravou, manipulací a nepřirozeným zacházením se zvířaty v mléce chybí.

 

Chlorid vápenatý je nutné přidávat také do solné lázně,hladina vápníku v nasolovací lázni a v sýru se tak vyrovná a nedochází k odplavování vápníku ze sýra a tím oslizlosti sýrů při prvním použití solné lázně, tj. první várky nasolovaných sýrů. Dávkujeme v množství přibližně jednu polévkovou lžíci na 4l solného roztoku.

Dávkování 2 - 4 ml na 10 litrů mléka.

Balení 500ml.

Koncentrace dodávaného výrobku: 36 - 40%. Vzhledem k poměrně velkému rozsahu při dávkování, není rozdíl v koncentraci podstatný.

Minimální trvanlivost 2 roky. Jedná se o sůl, tedy trvanlivost není nijak zvlášť ovlivněna a je velmi nepravděpodoné přežití jakýchkoliv bakterií. Doporučujeme však dodržovat základní čistotu.

 

Sýření, dávkování chloridu, solení ... na kurzech výroby sýrů - info na www.dobrykurz.cz