LAMBDA 5 jogurtová, balení DL1- 20l jogurtu/ 100 - 200l sýr

 
 

ťapka - krátký popis  Pevný, mírně kyselý, vhodný pro ovčí mléko. Vhodný pro výrobu měkkých i lisovaných sýrů a sýrů modrou plísní.

tlačítko - více info

Cena 136,36 Kč bez DPH
165 Kč / ks    
Kód produktu 264
Kategorie řada Lambda
 

LAMBDA5 - termofilní mlékárenská kultura

v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka. Při přípravě jogurtu je možné ji použít také k přípravě matečního zákysu.


Podobná kultura k LAMBDA3, mírně rychlejší kmeny a mírně odlišná chuť. Vhodná pro přípravu jogurtu ze všech druhů mléka a jogurtů s přídavkem ovoce. Zastoupené kmeny jsou příznivé pro výrobu jogurtu z ovčího mléka.
Výběr kmenů je nejvhodnější pro výrobu měkkých a tvrdých sýrů např. typu St.Nectaire, Reblochon a dalších, kde je použití kultury tohoto typu vhodné. Dále je možné ji využít při výrobě pařených tažených sýrů.
 
Výběr kmenů je nejvhodnější pro výrobu měkkých a tvrdých sýrů např. typu St.Nectaire, Reblochon a dalších, kde je použití kultury tohoto typu vhodné a sýrů s modrou plísní. Dále je možné ji využít při výrobě pařených tažených sýrů.

 

Chuť a konzistence jogurtu je závislá především na teplotě a délce zrání. Tím ovlivníte přípravu jogurtu a můžete tak najít vhodný způsob přípravy, který vyhovuje Vašim požadavkům.
 
Výrobní teplota pro jogurt 42 až 43°C, doba kultivace 4:30 - 5h pro získání pevného jogurtu. Vždy je potřeba brát ohled na postup výroby.
Optimální teplota mléka při zaočkování pro výrobu sýry 30 až 37°C. 

Složení kultury

- 20% Lactobacillus Bulgaricus (LB)
- 80% Streptococcus Thermophilus (ST)

 

Dávkování balení pro výrobu jogurtu - DL1 - doporučené k přímému zaočkování 20l mléka pro mateční zákys

Mateční zákys připravujeme obzvláště pečlivě a uchováváme v co nejvíce chráněném prostředí proti kontaminaci. Z matečního jogurtu dávkujeme 1 - 5% objemu zpracovávaného mléka.

Další možností je jogurt 3x - 5x přeočkovat při udržení stabilní kvality jogurtu. Toto je však vhodné spíše pro snadnější domácí výrobu, bez potřeby udržení stabilních vlastností jogurtu.

Vždy je lépe pracovat s matečním zákysem.

 

Dávkování balení pro výrobu sýrů - DL1 - doporučené k přímému zaočkování 100 - 200l mléka

Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.


Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.

 

Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.

 

Produktový list k dispozici na vyžádání.

Více o základech výrobě jogurtu a sýrů se dozvíte na sýrařských kurzech - náplň najdete na stránkách www.dobrykurz.cz

Recept na výrobu jogurtu na dobrysyr.cz - jogurt

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
 
Provozovatel webu Synergetic s.r.o., jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace