KAPPA 3 - balení DL1 na 50 - 100l mléka
Popis
KAPPA 3 - směs pro sýry s oky
Směs termofilních a propionových bakterií určených pro lisované dohřívané sýry. Používá se pro typické švýcarské sýry s oky a oříškovou příchutí, např. typu Bargkas, malý Gruyére, Emmental, Leerdamer atd.
Vhodná teplota mléka k zaočkování je min. 30°C. Doba minimálního zrání 30-60min.
Složení kultury |
- 15% Streptococcus thermophilus |
- 65% Lactobacillus delbrueckii a Lactobacillus helveticus |
|
- 20% Propionibacterium |
Velikost balení |
- DL1 |
- doporučené k přímému zaočkování 50 - 100l mléka při dohřívání na 48 - 53°C |
U sýrů dohřívaných do 48°C (např. Leerdamer) je potřeba dávku kultury zvýšit 3 - 4x.
Podmínky pro tvorbu ok v sýru:
1) po nasolení vložte sýr do 10-12°C na 4 - 6týdnů
2) vložte do sklepa nebo zracích prostor s teplotou 22-24°C, kde je nízká vlhkost vhodná pro tvorbu plynů v sýru a vznik ok
Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka, než na kolik je balení určeno. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.
Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Správné použití kultury a kvalitní přípravu zmíněných produktů poznáte na kurzu "Sýrařské minimum" - více na stránkách www.dobrykurz.cz. Problematika tažených sýrů nově na kurzu - "Tažené sýry"
Další informace ohledně výroby sýrů, použití kultur a receptury sýrů najdete na stránkách www.dobrysyr.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.