11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet

SIGMA 15 - Penicillium Roqueforti na 200l mléka

 
  • 1 z 3
 

Roquefortská plíseň světle modré a zelené barvy, jemné chuti s pevnou strukturou. ťapka - krátký popis Dle praktických zkušeností lze kulturu využít až na 500 litrů mléka.

Doporučováno pro sýr typu Gorgonzola, měkké sýry s modrou plísní a kozí sýry s modrou plísní tlačítko - více info

Dostupnost Skladem
Cena 214,88 Kč bez DPH
260 Kč / ks    
Kód produktu 1863
Kategorie Plísně a kvasinky
 

SIGMA 15 - PENICILLIUM ROQUEFORTI     ťapka - popis

 

Kultura Sigma 15 má mírné prozrávání, jemnou chuť a barvu. Barva světle modrá a zelená.

 


Jako nezbytné podmínky pro rozvoj plísně Penicillium Roqueforti je kvalitní mléko s dostatečným obsahem tuku, kyselé prostředí, přístup kyslíku a dostečné prosolení sýru.

Plíseň se rozrůstá uvnitř sýru v pykírovaných dírách, které je třeba obnovovat, aby přístup kyslíku byl dostatečný. Jako nejvhodnější kulturu k nastartování kyselosti doporučujeme kulturu Beta, které má schopnost zajistit správné prostředí pro rozvoj plísně.

Zrání probíhá při teplotě 10 - 12°C a dostatečné vlhkosti 80 - 90%.


Dávkování - pro přímé zaočkování na 100 - 200 litrů mléka

 

Dávkování vždy přizpůsobte konkrétním výrobním podmínkám a požadované intenzitě prozrávání. Dle našich praktických zkušeností je mnohdy možné dávkování výrazně snížit a spolehlivě použít kulturu až na 500 litrů mléka.

 

Srovnání kultur s plísní Penicillium Roqueforti:

 

Sigma 15

Sigma 17

Sigma 18

Barva

světle modrá/ zelená

modrá/ světle šedá

výrazná modrá/ zelená

Chuť

jemná

ovocné tóny/ vyvážená

výrazná

Textura

pevná

krémová

krémová

Lipolýza

nízká

průměrná

vysoká

Proteolýza

nízká

průměrná

vysoká

Produkce metylketonu

nízká

průměrná

vysoká

 

Více je možné se dočíst o přípravě sýrů s modrou plísní na stránce Sýrař.cz v článku: "Sýry s modrou plísní." - http://syrar.cz/syry-s-modrou-plisni/.

Výrobou těchto sýrů se zabýváme na kurzech z nabídky na www.dobrykurz.cz.

 

Skladování a doba udržení potřebné aktivity kultury:

Při  -18°C - 2 roky od data plnění. Při +4°C - 3 měsíce. Datum plnění je uveden na balení.

Expozice vyšší teplotě než skladovací po krátkou dobu (např. během manipulace a transportu) má minimální vliv na ztrátu aktivity. Je nutné chránit obsah balení proti vniknutí vlhkosti.

Technické listy na vyžádání.

Podobné produkty

  • MG 9181 Kód: 114
    SIGMA 17 - Penicillium Roqueforti na 200l mléka
    Skladem

    Roquefortská plíseň, modré a světle šedé barvy, vyvážené chuti s příměsí ovocných tónů a krémovitou strukturou. ťapka - krátký popis Dle praktických zkušeností lze kulturu využít až na 500 litrů mléka.

    Pro sýry typu Gorgonzola a Fourmes. tlačítko - více info

    260 Kč