// DODÁVKA KULTUR: naskladnění 18.-19.9., k odeslání v Po 22.9. // KURZY: 11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet // Přihlášky na www.dobrykurz.cz //

IOTA CL3 - balení DL3,5 na 700l mléka

Kód: 978
410 Kč / ks 338,84 Kč bez DPH
Skladem

ťapka - krátký popis Jemná chuť, mírné aroma, bílá barva, pozvolné prozrávání, připraveno pro sýry z kozího i kravského mléka.

Směs pro výrobu malých delikatesních tvarohových sýrů bílé barvy ze všech druhů mléka. Součástí směsi jsou zaočkovací kultury i plísně, které prozrají tvaroh do smetanové až máslové konzistence. Takové sýry se dají jíst již od 3 týdnů zrání až do 3 měsíců. Chuť je jemnější než u Iota CL1 a Iota CL2. V případě, že kůrka je již příliš pikantní, je obvyklé jíst pouze střed sýru bez kůrky. tlačítko - více info

Detailní informace

Detailní popis produktu

IOTA CL3 - balení DL3,5 na 700l mléka

 

Směs mezofilních a termofilních kultur a Geotrichum Candidum pro tvarohové sýry.

Kompletní směs pro výrobu sýrů typu St. Marcellin, Picodon, Charollais, Rigotte, Crottin. Okyselování je pomalé. Povrch sýrů je bílý, prozrávání mírnější než u Iota CL1, pozvolné k docílení jedinečné chuti.

Potlačuje růst nežádoucích plísní, konkrétně černé Mucor a nežádoucí zelené.

Možno fermentovat mléko ihned po nadojení nebo při výrobní teplotě 20 - 22°C. Doba zrání před sýřením 30min - 2h.


Složení kultury

mezofilní a termofilní kultury

- Geotrichum Candidum - mírně aromatické

Velikost balení 

- DL3,5

- doporučené k přímému zaočkování 350l pasterovaného mléka a 700l čerstvého/ nepasterovaného mléka

Při zaočkování nepasterovaného mléka, obsažené kultury podpoří přirozený rozvoj bakterií obsažených v mléce. Proto dávkování kultury může být nižší.


Dávkování kultury je ovlivněno různými faktory. Při dobré kvalitě mléka není výjimkou, že lze kulturu využít až na dvojnásobné množství mléka. Dávky se mohou měnit i v průběhu "sezóny", tzn. vlastnosti mléka se mohou měnit. Roli hraje i kondice kultury, tedy např. stáří nebo podmínky skladování.