11.10.25 Jogurt, Zákysy, Kefír, Tvaroh / 12.10.25 Hnětené/Tažené sýry / 8.,9.11.25 Sýry doma / 29.11.25 Bochníky - tvrdé zrající sýry / 7.2.26 Sýry na gril a do udírny + Sýry k nakládání a do nálevů. / 7.,8.3.26 Výroba sýrů - 9 kroků / 25.4.26 Bochníky - tvrdé zrající sýry /26.4.26 Plísňáky - zrající sýry s plísní / 7.-10.5.26 Sýry 4 dny - komplet

IOTA Salers, Čedar - balení DL1 na 100 - 200l mléka

 
 

Směs kultur vhodná pro sýry typu Salers, Cantal, Čedar. Směs homofermentativních a heterofermentatovních mezofilních kultur a termofilní Streptococcus termophilus.

ťapka - krátký popis Aromatická kultura vycházející z původní výroby sýru Salers v dřevěné nádobě ihned po nadojení. tlačítko - více info

Dostupnost Skladem
Cena 136,36 Kč bez DPH
165 Kč / ks    
Kód produktu 183
Kategorie řada Iota
 

IOTA Salers (čedar) - DL1 na 100 - 200l mléka

 

Směs mlékárenských kultur nahrazující typické zastoupení kultur sýra typu Salers a Cantal. Dobře využitelná pro výrobu sýru typu Čedar.

 

Salers a Cantal jsou polotvrdé až tvrdé aromatické nedohřívané sýry, jejichž výroba začíná ihned po nadojení. Salers původně v typických dřevěných nádobách, ze kterých se kultivoval kulturami přežívajícími ve dřevě. Originál je z nepasterovaného mléka krav plemene Salers. Cantal je z mléka stejného plemene v zimním období, kdy je krmeno senem.

 

 

ťapka - popis Dávkování kultury může být velmi ovlivněno kondicí mléka a požadovanými vlastnostmi. Sledujte výsledky předchozí výroby, dávkování může být i výrazně nižší.

Složení vyvážené směsi balterií: Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis, Lactococcus diacetylactis, Leuconostoc cremoris, Stretococus terrmophilus    

Velikost balení 

- DL1

- doporučené k přímému zaočkování 100 - 200l mléka


 

Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.

Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka, než na kolik je balení určeno. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.

 

Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.