IOTA CL2 - balení DL1 na 200l mléka
Kód: 111Související produkty

Malá nerezová naběračka průměr 6cm. Naběračku využijeme hlavně při nabírání sýřeniny v případě, že dle výrobní technologie potřebujeme plnit sýřeninu i se syrovátkou do forem s malým průměrem. U tohoto rozměru např. tvarohové zrající sýry z kultur Beaugel 11 a 15 nebo Iota Cl1 a Iota Cl2 - sýry typu Crottin, St. Maure a pod. Tyto sýry plníme do malých forem.

Šikovná malá plastová naběračka průměr 7,5cm. Naběračku využijeme hlavně při nabírání sýřeniny v případě, že dle výrobní technologie potřebujeme plnit sýřeninu i se syrovátkou. U tohoto rozměru např. tvarohové zrající sýry z kultur Beaugel 11 a 15 nebo Iota Cl1 a Iota Cl2 - sýry typu Crottin, St. Maure a pod. Tyto sýry plníme do malých forem.

Forma válcového tvaru bez dna vhodná pro výrobu sýru typu Buche - tvarohový zrající sýr s plísní válcového tvaru . Nebo pro další sýry ve tvaru válečku.

Šikovná malá oválná naběračka průměr 9/6,5cm, v místě nalévání 3,5cm. Naběračku využijeme hlavně při nabírání sýřeniny v případě, že dle výrobní technologie potřebujeme plnit sýřeninu i se syrovátkou. U tohoto rozměru např. tvarohové zrající sýry z kultur Beaugel 11 a 15 nebo Iota Cl1 a Iota Cl2 - sýry typu Crottin, St. Maure a pod. Tyto sýry plníme do malých forem.

Plastová naběračka průměr 8cm. Naběračku využijeme hlavně při nabírání sýřeniny v případě, že dle výrobní technologie potřebujeme plnit sýřeninu i se syrovátkou.

Plastová lžíce, šířka 6,5cm, délka 31cm. Promíchávání mléka při očkování kulturami a sýření, sýřeniny při dohřívání.
Detailní popis produktu
IOTA CL2 - balení DL1 na 200l mléka
Směs mezofilních a termofilních kultur a Geotrichum Candidum pro tvarohové sýry.
Kompletní směs pro výrobu sýrů typu St. Marcellin, Picodon, Charollais, Rigotte, Crottin - sýry s plísní napovrchu. Okyselování je pomalé. Povrch sýrů je bílý až krémový, prozrávání mírnější než u Iota CL1.
Potlačuje růst nežádoucích plísní, konkrétně černé Mucor a nežádoucí zelené.
Možno fermentovat mléko ihned po nadojení nebo při výrobní teplotě 20 - 22°C. Doba zrání před sýřením 30min - 2h.
Složení kultury |
- mezofilní a termofilní kultury |
- Geotrichum Candidum - středně aromatická |
Velikost balení |
- DL1 |
- doporučené k přímému zaočkování 100l pasterovaného mléka a 200l čerstvého/ nepasterovaného mléka |
Při zaočkování nepasterovaného mléka, obsažené kultury podpoří přirozený rozvoj bakterií obsažených v mléce. Proto dávkování kultury může být nižší.
Dávkování kultury je ovlivněno různými faktory. Při dobré kvalitě mléka není výjimkou, že lze kulturu využít až na dvojnásobné množství mléka. Dávky se mohou měnit i v průběhu "sezóny", tzn. vlastnosti mléka se mohou měnit. Roli hraje i kondice kultury, tedy např. stáří nebo podmínky skladování.

Výrazná chuť, intenzivnější prozrávání, připraveno pro kozí sýry. Směs pro výrobu malých jemných až pikantních tvarohových sýrů béžové později až šedé barvy. Připravovat se dají ze všech druhů mléka, tradičně jsou známy tyto sýry z kozího mléka. Součástí směsi jsou zaočkovací kultury a plísně a kvasinky, které prozrají tvaroh do smetanové až máslové konzistence. Takové sýry se dají jíst již od 2 - 3 týdnů zrání až do 3 měsíců. Chuť je výraznější než u Iota CL2, díky obsaženým kvasinkám. V případě, že kůrka je již příliš pikantní, je obvyklé jíst pouze střed sýru bez kůrky.